Befőzde

Kevi lekvár és szörp

Közkívánatra a fenyőszirupunk receptje

2015. május 12. 15:27 - BEFŐZDE

Sziasztok!

 

Többen kérték a fenyőszirupunk receptjét facebookon, hát közzétesszük:

 

Egy ilyen 5 literes üveghez egy nagy tál fenyőrügyet szoktunk tenni (mehet bele tobozkezdemény is). Ennek nagyjából most van az ideje, de függ a helyi viszonyoktól. Példáual a Padis fennsíkon majd 1 hónap múlva lesznek akkorák a rügyek, hogy érdemes szedni. Nemhiába, hidegebb van arrafelé (lassan esedékes lenne elnézni már oda is :)).

Mi úgy csináljuk, hogy cukorral kezdjük és cukorral fejezzük be. Itt lehet mindenféle cukorral csinálni, mi sima cukrot használunk hozzá. Szóval 1 réteg cukor, egy réteg fenyőrügy. A cukor fog megolvadni, így arra kalkuláljanak a cukor ellenségei, hogy ha nem tesz hozzá cukrot, akkor egyszerűen nem lesz szirup :)

Kb. 2-3 cm-es rétegeket szoktunk rakni, de próbáljuk minél rétegesebbre csinálni. Jól össze kell préselni, bárígy is össze fog menni. Volt már amikor utánapakoltam, hogy tele legyen.

A rétegek közé teszünk mézet is. Általában havasi virágmézet használunk hozzá, de lassan sajnos fogyóban vagyunk. Majd pótoljuk azt is. Mindenesetre lehet más mézet is, de én az íze miatt szeretem ezt.

Ezekután kirakjátok a napra és lehet érlelni. pár nap, 1 hét alatt igazából elkészül, de 5-6 hétig szokták érlelni hagyományosan. Attól is függ, hogy milyen idő van, mennyire van meleg. Ezután átszűrjük és palackozzuk. Palackról nem tudok képet adni még, mert teljesen kifogytunk, de majd ha elkészül az első adag, akkor teszünk fel képet.

Természetesen rendelni is lehet belőle (meg az egyéb termékeinkből is).

Mi benne szoktuk hagyni had érjen (akkor szűrjük le, amikor értékesíteni tervezzük), minél tovább van rajta annál erősebb az íze.

Nagyon hasznos köhögésre, letapadt trutyi felszakításához és még finom is :)

Jó szórakozást hozzá és nyújtson nektek is sok segítséget!

fenyoszirup.jpg

20150512_152252.jpg

20150512_152315.jpg

Itt már látszik, hogy van ahol meg van olvadva a cukor és megint összébbment a mennyiség :)

 

Üdv: Béla és Heni

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://befozde.blog.hu/api/trackback/id/tr397453890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása