Sziasztok!
A fenyőszirup receptje után kértétek, hogy írjam le a fenyőszörp receptjét is. Nálunk ez kicsit érdekes, mert miután a rendes fenyőszirupot behoztuk forgalomba két fenyőszirupunk lett. Az eredeti a fenyőszörp, a másik a rendes. Még ennek a szörpnek is a címkéjén fenyőszirup lesz, de idővel majd cserélem, ha lesz időm átszerkeszteni.
Szóval a recept:
Mi ugye "nagyban" csináljuk, így a recept is ilyen mennyiséghez lesz leírva, aki meg akarja csinálni, meg számolja át :)
Szóval fogunk cca. 6-7 liter vizet. Sokan azt mondják, hogy áztassuk be a fenyőrügyet, az én tapasztalatom azt mondja, hogy tök felesleges. Hacsak nem akarunk megpihenni egy éjszakára a két fázis között :)
A vízbe mi beletesszünk 3-4 kg cukrot és a fenyőrügyet. Persze minél többet rakunk bele annál jobb, de azért van az a pont amikor már nem nagyon van értelme többet beletenni. Mi elég sokat szoktunk, hiszen jó terméket akarunk csinálni. Ez a sok kb. egy 4-5 marok lehet (az én markommal, ami elég nagy), de ha kicsit több vagy kevesebb megy bele, akkor sem gond. Beledobunk egy kis citromfüvet és egy citromot.
A citromfüvet azért is használjuk, hogy csökkentsük a citromhasználatot. Nem, nem azért hogy spóroljunk, hanem azért, mert messziről utazik hozzánk és ezzel is kíméljük a környezetet!
Ezt az egészet felmelegítjük. A rügy itt is elveszíti majd a színét, ahogy melegszik a lé. Nem szoktuk felforralni, de forrásközelébe visszük a levet, majd leszűrjük és palackozzuk.
Perzse kóstoljuk is és, ha kell még hozzá valami, akkor az megy bele.
Bocs a képek minőségéért, de nem volt túl jó fényviszony :(
Üdv: Béla és Heni